Azjatycki makaron z marynowanymi warzywami i tahini
makaron ryżowy/chiński/soba wedle uznania
(ja użyłam chińskiego- z kiełków fasoli mung)
marchewka
(ja użyłam chińskiego- z kiełków fasoli mung)
marchewka
cukinia
ogórek
papryka
szalotka ze szczypiorkiem
kiełki
pasta tahini
sezam do ozdoby
do marynaty:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka miodu
sok z 1/2 limonki
duży ząbek czosnku
sól morska
Kroję warzywa w słupki (im krótsze, tym lepiej się marynują) wrzucam do jednej miski, do której dodaję kolejno składniki marynaty, mieszam rękoma, by dobrze połączyć składniki i zamarynować każde warzywo. Warzywa muszą odleżeć w marynacie jakiś czas, im dłużej tym lepiej, na pewno co najmniej 5h. (Warzywa można pozostawić świeże, zwłaszcza gdy odleżały swoje, ale można też podsmażyć je chwilę i podusić je w zalewie na patelni)Makaron zalewam wrzątkiem i odstawiam na 4min. Po tym czasie odcedzam, mieszam z pokrojoną szalotką i szczypiorkiem, można skropić sokiem z limonki. Nakładam na talerze, polewam pastą tahini, sypię obficie kiełkami, a ułożone warzywa sezamem- pycha!
Dlaczego danie uniwersalne? To jest wariant znacznie prostszy, jakiś czas temu te same składniki stosowałam jako farsz do sajgonek, równie pysznie, ale znacznie więcej zachodu.
bardzo ciekawe azjatyckie danie ;)
OdpowiedzUsuń