poniedziałek, 6 maja 2013

Surowy cobbler z mango

Cobbler to nic innego jak owoce zapieczone pod warstwą porządnej, obowiązkowo słodkiej i chrupiącej kruszonki. Moja wersja cobblera jest mocno odchudzona, na dodatek surowa i odwrócona do góry nogami :)
Ta "kruszonka" to zmieksowane daktyle z orzechami włoskimi- chrupiąca, bardzo słodka- nie potrzebuje ani grama cukru więcej. Na górze jedynie zmiksowany owoc mango. Bardzo proste i orzeźwiające, szczególnie w ciepłe popołudnie, kiedy można wyciągnąć nogi na słońce i poczytać coś miłego.
Surowy cobbler z mango
jedno dojrzałe mango
garść orzechów włoskich
5 daktyli*
*daktyle można równie dobrze zastąpić rodzynkami, które równie dobrze połączą się z orzechami

Orzechy rozdrobnić (uważać, by nie wyszła z tego orzechowa mąka) dodać pokrojone daktyle i połączyć (najlepiej w robocie kuchennym lub dobrym blenderze) wyłożyć na dno naczynia i polać zmiksowanym miąższem mango, smacznego!

2 komentarze:

  1. Deser taki jak lubie:-) Dobrze, ze to wersja odwrocona i odchudzona:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak dawno nie jadłam mango... z przyjemnością bym sięgnęła po taki deser, wraz zdokładką ;)

    OdpowiedzUsuń