1 szklanka wody
2 łyżki mleka owsianego instant (oczywiście te dwa punkty można zastąpić dowolnym mlekiem gotowym)
4 łyżki płatków owsianych góskich
łyżeczka miodu
2 łyżki suszonej żurawiny
2 łyżki jagód goji
1 łyżka migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanym mlekiem zalewam płatki i odstawiam na noc, wówczas płatki nieco się rozkleją, dzięki czemu szybciej się je ugotuje, a także wydobędzie się z nich nieco maślany smak. O poranku gotuję płatki na małym ogniu, aż do uzyskania konsystencji kleiku. Dosładzam, wrzucam suszone owoce, trzymam na ogniu przez minutę. Przekładam do miseczki, posypuję migdałami i cynamonem, smacznego!
Dzięki szmaragdowej krainie zostałam nominowana do zabawy Liebster Blog, polegającej na nominowaniu kolejno 11 blogów, odpowiadaniu na zadane pytania, po czym przekazaniu pałeczki dalej, z nowymi pytaniami i nowymi nominowanymi. Myślę, że to całkiem ciekawa zabawa, dająca się poznać z innej strony, zatem...
1. Nazwa bloga, który zainspirował Cię ostatnio do wykonania przepisu kulinarnego?
1. Nazwa bloga, który zainspirował Cię ostatnio do wykonania przepisu kulinarnego?
jadłonomia inspiruje mnie z każdym nowo dodanym przepisem! Poprzednio zachwycił mnie wegetariański bigos, do którego zakasuję rękawy już w sobotę, dzisiaj natomiast urzekł mnie zaskakujący przepis na fasolę z miodem, którą już zdążyłam moczyć.
2. Nie będzie Wigilii bez...
Moja wigilia jest tak bogata w smaki, że ciężko mi coś konkretnego wyodrębnić, zresztą staram się, by co roku na stole gościło coś nowego, choć wciąż tradycyjnego. Mimo wszystko, są to chyba najlepsze w świecie kluski z makiem mojego taty.
3. Książki do czytania czy słuchania?
Jestem tradycjonalistką- książka to książka- tylko i wyłącznie w wersji papierowej do ręki.
4. Kubek czy filiżanka?
Kubek, bo jakiś taki przyjaźniejszy i pojemniejszy!
5. Góry, morze czy jezioro?
To zawsze jest dylemat. Morze jest piękne dzięki swemu bezkresowi, spokojowi i gwałtowności, ta nieprzewidywalność jest urzekająca. Pozostanę jednak wierna górom, w których przebywam znacznie częściej, a uczucie towarzyszące zdobyciu szczytu jest niesamowite!
6. Własnoręcznie zrobiony kosmetyk czy kupny?
Kupuję kosmetyki mineralne i jest mi z nimi dobrze, jednak gdybym robiła je własnoręcznie, wolałabym te handmade :)
7. Gdybyś miał/a porównać się do zwierzęcia, to do jakiego?
Ptak.
8. Blender kielichowy czy z nóżką?Miałam krwawe przygody z blenderem kielichowym, odtąd nasze relacje są raczej napięte.
9. Skąd pomysł na nazwę Twojego bloga?
Z zamiłowania do zieleni i natury, która wciąż mnie zadziwia i zachwyca.
10. Śniadanie na surowo czy na ciepło?Latem na surowo, Zimą obowiązkowo na ciepło!
11. Szmaragdowy kojarzy mi się z...
2. Nie będzie Wigilii bez...
Moja wigilia jest tak bogata w smaki, że ciężko mi coś konkretnego wyodrębnić, zresztą staram się, by co roku na stole gościło coś nowego, choć wciąż tradycyjnego. Mimo wszystko, są to chyba najlepsze w świecie kluski z makiem mojego taty.
3. Książki do czytania czy słuchania?
Jestem tradycjonalistką- książka to książka- tylko i wyłącznie w wersji papierowej do ręki.
4. Kubek czy filiżanka?
Kubek, bo jakiś taki przyjaźniejszy i pojemniejszy!
5. Góry, morze czy jezioro?
To zawsze jest dylemat. Morze jest piękne dzięki swemu bezkresowi, spokojowi i gwałtowności, ta nieprzewidywalność jest urzekająca. Pozostanę jednak wierna górom, w których przebywam znacznie częściej, a uczucie towarzyszące zdobyciu szczytu jest niesamowite!
6. Własnoręcznie zrobiony kosmetyk czy kupny?
Kupuję kosmetyki mineralne i jest mi z nimi dobrze, jednak gdybym robiła je własnoręcznie, wolałabym te handmade :)
7. Gdybyś miał/a porównać się do zwierzęcia, to do jakiego?
Ptak.
8. Blender kielichowy czy z nóżką?Miałam krwawe przygody z blenderem kielichowym, odtąd nasze relacje są raczej napięte.
9. Skąd pomysł na nazwę Twojego bloga?
Z zamiłowania do zieleni i natury, która wciąż mnie zadziwia i zachwyca.
10. Śniadanie na surowo czy na ciepło?Latem na surowo, Zimą obowiązkowo na ciepło!
11. Szmaragdowy kojarzy mi się z...
groźnym, niespokojnym morzem
Blogi które nominuję (z racji moich początków tutaj, nie jestem w stanie wytypować aż 11)
http://poziomkowyelinownik.blogspot.com/
http://enjoyyourmorning.blogspot.co.uk/
http://poziomkowyelinownik.blogspot.com/
http://enjoyyourmorning.blogspot.co.uk/
http://littlebrainchild.blogspot.com/
http://fantazje-luny.blogspot.com/
http://fantazje-luny.blogspot.com/
http://relishmeals.blogspot.com/
http://panikanka.wordpress.com/
http://laktoowo.blogspot.com
http://prettystrawberries.blogspot.com
http://laktoowo.blogspot.com
http://prettystrawberries.blogspot.com
Pytania:
1. Smak wiosny to...
2. Smak lata to...
3. Smak jesieni to...
4. Smak zimy to...
5. Co podasz na kolację ukochanej osobie?
5. Co podasz na kolację ukochanej osobie?
6. Największa kulinarna słabość?
7. Najbardziej intrygująca kuchnia świata?
8. Mięso- tak czy nie? Jaki masz stosunek do wegetarianizmu?
9. Nigdy w życiu nie spróbuję...
7. Najbardziej intrygująca kuchnia świata?
8. Mięso- tak czy nie? Jaki masz stosunek do wegetarianizmu?
9. Nigdy w życiu nie spróbuję...
10. Największe kulinarne marzenie?
11. Weganizm- kosmos czy rozsądek?
Pozdrawiam i życzę udanej zabawy!
Bardzo Ci dziękuję :) Odpowiem na pytania w jutrzejszym poście.
OdpowiedzUsuńJa też dziękuję :) Bardzo pozdrawiam! I fajne pochodzenie nazwy bloga, swoją drogą :)
OdpowiedzUsuńjejkuś ,ogromnie ci dziękuję za nominację ;** jestem zaskoczona !
OdpowiedzUsuńz pewnością częściej będę tu zaglądać i dodaje cię do mojej listy blogów <3
z chęcią odpowiem na twoje pytania ;D
owsianka jest the best !!!
ile pomysłów, tyle owsianek - i za to ją uwielbiam. (;
OdpowiedzUsuń