czwartek, 27 grudnia 2012

wielofunkcyjna granola

Trochę w ramach świąt, trochę niezależnie powstała moja granola. Nazywam ją świąteczną, ze względu na okoliczności powstania (gdy ustało świąteczne pichcenie, w środku nocy nie wiedząc co ze sobą zrobić, zabrałam się za granolę, czyste szaleństwo...) oraz czerwoną żurawinę, której smak również ma w sobie coś świątecznego. Uwielbiam ją za wielofunkcyjność- dodatek do mleka, jogurtu, deseru, owocowej sałatki, czego tylko dusza zapragnie. Z racji braku mleka roślinnego i żadnego nadającego się jogurtu musiałam wykombinować jakąś alternatywę dla granoli, na którą miałam szczególną chrapkę, i tak o to zmiksowałam zbrązowiałego już banana i jabłko, a granola z takim musem, mmm.... palce lizać!

Sprawdza się też znakomicie jako wykończenie najprostszych i najsmaczniejszych rozwiązań- plasterki jabłek posmarowane masłem orzechowym, posypane granolą i wiórkami kokosowymi.
A przy okazji poświątecznego sprzątania "doprawiłam" kutię granolą. Sami widzicie, rozwiązań jest co niemiara! Warto mieć swoją własną granolę zamkniętą w puszce gdzieś, głęboko w kuchennej szufladzie, bo przewyższa niejedną mieszankę museli bez smaku, którą czasem ratują skąpo rzucone twarde jak skała i niemożliwie słodkie suszone owoce.
Granola podstawowa
2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki sezamu
szklanka mieszanki orzechów
3 łyżki pestek dyni
3 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki miodu
łyżka oleju
Wszystko razem wymieszać, wyłożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez 30min w temperaturze 180 stopni lub w zależności od piekarnika na oko- aż granola będzie złocista.
Oczywiście dobór składników jest dobrowolny, można dodać również wiórki kokosowe, suszone owoce, cynamon, kardamon, kakao, skórkę pomarańczy- widziałam również przepis na granolę dyniową, bananową... Polecam zainspirowanie się tym oraz tym

8 komentarzy:

  1. Jak pysznie wygląda :) I w jabłkach, i tej miseczce. Chyba kiedyś w końcu zrobię sama jakąś granolę, widać, że warto.

    OdpowiedzUsuń
  2. hej, chciałabym sie Ciebie o coś zapytać :]

    podałabyś mi swojego maila?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć, dodałam adres kontaktowy do bloga- po prawej stronie pod zdjęciem

      Usuń
  3. Taką zawartość miseczki to bym z chęcią od razu zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  4. granola domowa jest najlepsza <3 pychotka śniadaniowa !

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ fajnie :) Też muszę się za taką kiedyś zabrać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Prowadzisz super bloga! Będę odwiedzać♥

    OdpowiedzUsuń