niedziela, 30 grudnia 2012

Królewskie śniadanie w ostatni dzień roku

 Stało się tak, że tegorocznego sylwestra nie obchodzę hucznie, jednak nie znaczy to, że zaniedbam się kulinarnie. Braki nadrobię dobrą kuchnią, ot co. Zrobiłam domową nutellę, doskonałą, mocno orzechową przez co wyrazistą i pyszną. Świetnie wypada jako krem na chleb, czekoladowy dodatek do kasz, ale także jak najzwyczajniejsza w świecie nutella... do pancake'ów! Oto przepis na proste, pyszne i wegańskie placuszki:

1 szklanka pełnoziarnistej mąki
1 szklanka mleka (u mnie owsiane)
2 łyżki melasy (lub miodu)
2 łyżki oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

Wszystko mieszam dokładnie w misce. Placuszki kładę na rozgrzany teflon (przewracam, gdy pojawiają się bąbelki) Otrzymuję taką stertę naleśników jak po lewej :)
Były przepyszne z dodatkiem czereśni i bananów! Wielka góra rozeszła się w mgnieniu oka, a ja mogłam poczęstować nimi całą rodzinę, pałaszującą z uśmiechem.

3 komentarze:

  1. prawdziwie królewskie smaczne śniadanko , pycha ! i super zdjęcia ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmmmm, dawno nie jadłam takich pyszności;) Na śniadanie już dziś za późno, ale jutro rano (światem koło południa;P) można to nadrobić;> Wszystkiego przepysznego na nowy rok życzę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I Tobie również gorąco życzę wszystkiego dobrego :)

      Usuń